144 СУ “Народни будители”

с изучаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и хореография гр. София, р-н Младост,
тел. 02/877 01 73; 02/877 40 52; 02/877 44 57, Fax: 02/877 01 73, E-mail: 144sou.art@144sou.bgКак се подготвяме за българското председателство на Съвета на Европейския съюз?

Среща – разговор с г-жа Мария Илиева, депутат от групата на ГЕРБ

13 Ноември 2017г.

По покана на г-жа Мария Илиева,  депутат от групата на ГЕРБ, ученици от нашето училище, участници в група по интереси  „Европа и АЗ“ по проект Твоят час, посетиха парламента на Република България и взеха участие в среща-разговор относно предстоящото българско европредседателство.  На много достъпен език г-жа Илиева запозна учениците със задачите, които България има по подготовката за председателството на Съвета на ЕС; приоритетите, които си поставяме и целите, които се стремим  да постигнем. На срещата бе предтавено и логото на нашето председателство. Началото на Председателството ще бъде поставено на 11 януари 2018 г. в Народния театър „Иван Вазов“

Най-важната цел е да скъсим разстоянието между гражданите и европейските институции, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на публична дискусия с младежи на 21.11.2017 г.  в СУ „Св. Климент Охридски“.

Според него трябва да има три основни задачи – да се намали незаконната миграция, да се преборим с тероризма, да се намали младежката безработица. Необходимо е да положим много усилия, за възстановяването на индустрията в Европа, за преодоляване на климатичните промени, в подкрепа на малките и средни предприятия, да работим и за цифровизацията, коментира Таяни.

По думите му не можем да бъдем конкурентоспособни на световно ниво, ако не работим за цифровизация. Той акцентира още върху значението на образованието. Доброто образование открива възможности за борба с безработицата сред младежите, подчерта председателят на Европарламента.

Той обърна внимание и на програмата „Хоризонт 2020“ за иновации и научни изследвания. Без научни изследвания и без новаторство не е възможно да се подсили индустрията и да се създават работни места, посочи Таяни. Според него трябва да се работи за по-добро сътрудничество между университетите и бизнеса. Той призна, че не е лесно да се намери решение за младежката безработица. Според него трябва да има нова стратегия в Европа за индустрията, да се засили и туризмът, който ще допринесе за преодоляване на безработицата сред младите хора.

В европейския бюджет следва да има повече средства за туризъм, необходимо е и да има подкрепа за малките и средни предприятия, включително финансова, коментира Таяни и припомни, че има проекти за млади предприемачи по програмата „Еразъм“. Съществуват също ресурси и средства за млади хора, които работят в селското стопанство, допълни той.

Председателят на ЕП подчерта какво е свършил ЕС – мир, свобода за всички, вътрешен пазар, спазване на човешки права, защита на демокрацията. Ние сме единственият континент, в който няма смъртна присъда, отстояваме човешкото достойнство, посочи Антонио Таяни и отбеляза, че трябва да имаме мечти и да подсилваме ценностите на ЕС, защото без тях Европа не може да стане по-силна.

По време на дискусията студентите и учениците се интересуваха от много теми – миграцията, тероризма, Брекзит, впечатленията му за страната ни, образованието. България днес е много по-добре отпреди 10 години, тя е проевропейска страна, заяви Таяни в един от отговорите си. Естествено, като във всяка страна членка има проблеми и може да се свърши повече, но по мое мнение България работи добре и вие ще бъдете една от най-важните страни за добрата ни работа със Западните Балкани, коментира той.

Естебан Гонсалес Понс от групата на ЕНП посочи, че тероризмът няма нищо общо с миграцията и че всички терористи, действали в Европа, са били родени тук. Мигрантите и бежанците не могат да бъдат обвинявани в тероризъм, заяви той. Според него Европа по-добре от всекиго би следвало да разбира, че, когато не можеш да живееш в своята страна, би трябвало да можеш да отидеш в друга, когато нямаш какво да работиш в твоята страна, би трябвало да можеш да отидеш в друга и да започнеш нов живот. Проблемът е, че нямаме обща политика за миграцията, нито обща политика за бежанците, необходимо е да координираме всички тези политики, каза той и допълни, че Европа е съюз на принципи и ценности.

Реймънд Финч от „Европа на свободата и пряката демокрация“ отбеляза, че, ако тук идват хора, ,които не уважават европейската цивилизация, имаме проблем. Той коментира и темата за работещите във Великобритания българи и заяви, че в Обединеното кралство никой не мрази поляците или българите, но когато идва евтин труд, тогава заплащането пада.

Елена Валенсиано от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите посочи, че мигрантите носят своите ползи за обществото. Не можете да говорите за европейската цивилизация, ако не отчитате колко съществено е присъствието на мигрантите в Европа, те са част от нашето общество, каза тя.

Назад