144 СУ “Народни будители”

с изучаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и хореография гр. София, р-н Младост,
тел. 02/877 01 73; 02/877 40 52; 02/877 44 57, Fax: 02/877 01 73, E-mail: 144sou.art@144sou.bgРаботна среща по проект „ЗАСЛУЖАВАМЕ ПО-ДОБРА ПЛАНЕТА, НА КОЯТО ДА ЖИВЕЕМ“

От 7 до 17 март 2014 година се състоя работна среща с партньорите от Escola Secundaria de Alcochete, в Алкошете, Португалия.
По време на срещата се включихме в дейности инициирани от нашите домакини – изготвяне на табла и презентации, провеждане на конференция на тема „Основните екологични проблеми на местата, в които живеем и как биха могли да се разрешат”.
Дискутирахме и предвидените до края на проекта дейности и крайни продукти. Имахме и часове с изучаване на португалски език, които протичаха много приятно и забавно и за учители и за ученици.
Проведени бяха екскурзии с екологично и културно-историческо значение.Португалските ни партньори ни запознаха с екосистемите в региона им, с типичните за тях флора и фауна, а също така и със защитените природни обекти. Посетихме Cascais – крайбрежен град на запад от Лисабон, на брега на Атлантическия океан, който е любима туристическа дестинация за местни и чуждестранни туристи; Sado Estuary Natural Reserve в гр.Сету̀бал, което е природен резерват; гр. Синтра – забележителен португалски град, чиято архитектура няма как да ни остави равнодушни и безразлични.Направихме много снимки на интересни природни и културни забележителности.
Разгледахме забележителностите на град Лисабон. Посетихме океанариумът в Лисабон, който е най-големият закрит аквариум в Европа. В него е представен животът в топлите морета и океани.

На 11 март гостувахме на посолството на българското посолство в Лисабон.

Посланик Т. Стоянов ни поздрави за участието в европейския проект съвместно с португалското училище. Учениците изнесоха кратка фолклорна програма, като изпълниха народни танци и песни.

Вълнуваща беше и срещата с учители, родители и ученици в училището.

На раздяла имаше много сълзи, но всички бяхме единодушни, чи нашето приятелство и сътрудничество ще продължи и занапред.

Назад