144 СУ “Народни будители”

с изучаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и хореография гр. София, р-н Младост,
тел. 02/877 01 73; 02/877 40 52; 02/877 44 57, Fax: 02/877 01 73, E-mail: 144sou.art@144sou.bgТрета международна среща, 14-18 април 2015 – Montemor-o-Novo, Португалия

Третата международна среща по програма Еразъм+ KA2 Сътрудничество и иновации за добри практики и стратегическо партньорство “Обединени в различието чрез историите на Европа” се проведе в Montemor-o-Novo, Португалияв периода 14- 18април 2015 година.

На срещата присъстваха 3 учители и 2 ученици от Гърция, 2 учители от Италия, 2 учители, 1 представител на персонала и 2 ученици от България, 2 учители и 2 ученици от Литва, 2 учители и 2 ученици от Испания, и 2 учители и 2 ученици от Турция.

През първия ден от срещата учениците и учителите посетиха Escola Básica de Montemor-o-Novo n.º 3 и имаха възможността да се срещнат с португалските учители и ученици от това училище. Те разгледаха техните учебници и помагала и разговаряха за образователната система в Португалия. Участниците в срещата по проекта украсиха “Европейски кът” с материали, които бяха донесли от своите страни и прекараха известно време в игри с учениците на игрището. Учителят по физкултура от това училище беше подготвил традиционни за този район игри. Участниците се насладиха на подготвеното от португалските ученици куклено представление и гледаха PowerPoint презентация за тяхната работа по проекта до сега.

След обяд учениците и учителите бяха посрещнати с добре дошли от г-жа Идалина Фенто, директор на Agrupamento de Escolas de Montemor-o-Novo и нейните помощници в гимназията на Montemor-o-Novo, след което обядваха в стола на училището.

По-късно същия ден те посетиха “Oficina da Criança Center”, където местните ученици прекарват свободното си време, проявявайки творческите си умения.Гостите разгледаха с интерес това място, което дава възможност на децата да творят като използват корк, дърво и други материали или да се забавляват на компютрите. Те също могат да участват в дейности, свързани с различни учебни предмети – математика, биология, физика и др.

Учениците, които гостуваха в “Oficina da Criança Center” участваха заедно с португалските си домакини от 4 клас в уъркшоп и създадоха чудесни картини, които ще бъдат изложени в 7-те партньорски училища.

По същото време учителите участваха в работна сесия по проекта, на която обсъдиха пътуването до Италия през м. май и това до Турция през м. октомври2015 година. Те също дискутираха второто издание на списанието, което ще представлява дневник на дейностите през изминалата учебна година. За списанието всяка страна трябва да подготви и изпрати 2 страници с темата за лятото: 1 страница с песен на майчин език и обяснение на текста на английски и втора страница с рисунки за лятото или снимки на децата, които изпълняват песента, например. Пак във връзка със списанието всяка страна трябва да изпрати по 2 страници с 6 снимки на всяка от тях за дейностите, които са извършени от съответното училище по време на първата година от работата по проекта. Литовските колеги ще съберат снимките за работата по плакатите на проекта, а испанските – тези с новогодишните картички. Турция ще изпрати снимки от записа на историите. Гърция, България и Португалия ще подготвят снимки от транснационалните срещи по проекта, които вече са проведени там (2 страници всяка с по 6 снимки). Списанието трябва да е готово до м. септември 2015 год. , за да бъде предоставено на учениците от училищата партньори и на съответните национални агенции. Всяко списание ще се състои от 32 страници. Г-жа Асвеста, директор на гръцкото училище предложи всяко училище да направи слънце с различни материали(30X30), като продуктите ще бъдат разменени на срещата в Турция. Всеки продукт трябва да съдържа логото на проекта, логото на Erasmus+, логото на eTwinning и логото на съответното училище.

 

По време на третата международна среща в Montemor-o-Novo учениците от нашето училище имаха възможност да се срещнат и общуват с деца от други страни като използват познанията си по английски език. Учителите от своя страна участваха в дискусии, по време на които сравниха различните образователни системи и работиха съвместно за постигане на общата цел да се обединим в своето различие чрез историите на Европа.

Местната общност и власти в Montemor-o-Novo имаха възможността да се срещнат с участниците в проекта по програма Erasmus + и да разберат неговите цели.

Назад