144 СУ “Народни будители”

с изучаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и хореография гр. София, р-н Младост,
тел. 02/877 01 73; 02/877 40 52; 02/877 44 57, Fax: 02/877 01 73, E-mail: 144sou.art@144sou.bg„Шопски празничен календар през погледа на децата от София“

„Шопски празничен календар през погледа на децата от София“ се проведе на 31.05.2019 г. от 17:00 ч. на сцена зад НДК. Събитието се осъществи с финансовата подкрепа на Столична община, програма „Европа” 2019 г. Участници в него бяха ученици и учители от 144 СУ „Народни будители“ и 139 ОУ „Захарий Круша“. Главният организатор на събитието е Сдружение „Бивши ученици на 144 СУ”. Основната цел на проекта е да активира и ангажира млади хора да участват в развитието на местните общности. Все повече ученици да подпомагат партньорството между структурите на гражданското общество. Основната дейност по проекта е създаване на Годишен календар на празниците в шопска фолклорна област на електронен и хартиен носител, илюстриран със снимки и клипове.
Двете училища-партньори си разделиха следните празници: НОВА ГОДИНА – ВАСИЛЬОВДЕН, ТОПЕНЕ НА ПРЪСТЕНИ, СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, ТОДОРОВДЕН, КУКЕРИ, БАБА МАРТА, ЛАЗАРОВДЕН, ЦВЕТНИЦА, ВЕЛИКДЕН, ГЕРГЬОВДЕН, ЕНЬОВДЕН, ПЕПЕРУДА, ИКОНОПИС (Св. Козма и Дамян, Св. Марина, Св. Илия, Св. Богородица, Кръстовден, Св. Петка. Св. Димитър, Св. Архангел Михаил и др. ), КОЛЕДА. Всяко от училищата от своя страна разпредели празниците между различни преподаватели и класове. Учениците направиха проучвания и събраха материали за съответните празници с помощта на разговори с баби,  дядовци, читалище и библиотеки в шопския район около гр.София. Получената информация бе обобщена и обработена от ученици и учители. Подготвиха се описания на празниците, като текстовете се преведоха и на английски език. За някои отделни обичаи и обреди се поставиха танци или кратко разиграване на обичая с помощта на песни, стъпки и подходящ реквизит.
Представянето на всички празници се проведе на 21.05.2019 г. в двора на 144 СУ „Народни будители”  пред учители, ученици и родители и на 31.05.2019г. зад НДК, което бе част, както от Проект „Европа 2019 г.”, така и от 44-та генерална асамблея на Европейската музикална асоциация, чиито делегати от 28 европейски държави бяха официални гости.
Предстои изготвянето на книжно тяло, в което ще бъдат представени 12-те месеца с празниците, които са селектирани. Ще се направи предпечатна подготовка, за да се изготви електронен вариант и книжно тяло на проекта. Печатното издание на календара ще се раздаде на столични, общински и училищни библиотеки, читалище и други образователни институции.

Назад