144 СУ “Народни будители”

с изучаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и хореография гр. София, р-н Младост,
тел. 02/877 01 73; 02/877 40 52; 02/877 44 57, Fax: 02/877 01 73, E-mail: 144sou.art@144sou.bg„СЛАВА ВАМ, БУДИТЕЛИ НАРОДНИ“ – Патронен празник на 144. СУ „Народни будители“

 

 

 

Днес, от дистанцията на изминалите векове, още по-убедително звучат пророческите думи на Васил Друмев: „Един народ, който има съзнание, култура , писменост и наука, непременно ще има светла и трайна бъднина“.

На 1. ноември се прекланяме пред многобройните дейци на словото, на онези творци, които успяха да пренесат мъждукащия въглен на българския национален дух през вековете.

Благодарим на всички знайни и незнайни, минали и настоящи народни будители за идеята, която са ни завещали, а именно – че будността е важна предпоставка за едно по-добро бъдеще – лично и общонародно.

Днес в нашето 144. СУ „Народни будители“ с празничен концерт  почетохме подвига на великите български просветители , защото те носят и раздават светлина, за да пребъде делото им!

Бяха раздадени почетни грамоти и плакети в две категории:

1.ПОЧЕТЕН ЗНАК „НАРОДЕН БУДИТЕЛ“

2.ПОЧЕТЕН ЗНАК „УЧИТЕЛ – БУДИТЕЛ“

В първа категория ръководството в лицето на нашия директор Камелия Дилова награди три дами – проф. Нели Бояджиева от СУ. „Климент Охридски“ / факултет по науки за образованието и изкуствата/, проф. Елена Кутева от НФА „Филип Кутев“ /директор и главен художествен ръководител на ансамбъла/ и г-жа Мария Илиева /народен представител в 44. НС/.

В категория „Учител – будител“ през 2020 г. призови награди получиха нашите прекрасни колеги – Татяна Караиванова /главен учител по български език и литература/, Веселка Булиева /старши начален учител/ и Илонка Ненчева /старши учител по математика/.

„Будителю, пред тебе се прекланям!

Пред подвига ти аз глава си скланям!“

-И рече монахът от светлия Атон:

„От днеска нататък българският род

история има и става народ“.

Нашият директор, г-жа Камелия Дилова поздрави с празника на народните будители всички колеги на 144. СУ и даде началото на една невероятна музикално – песенна и танцова фиеста.

Програмата бе с изключителна съдържателност! Нашите колеги хореографи и музиканти бяха подбрали произведения по музика и хореография на великите фолклорни будители – Коста Колев, Христо Иванов, Кирил Харалампиев.

Началото на концерта бе дадено от  училищния народен хор с диригент Людмила Варадинова, които изпълниха училищния химн „Народни будители“ по музика и текст на Мария Димова.

Г-жа Кремена Кантарджиева и нейните малки будители се представиха с пано на слънце с послание, изработено в деня на празника 🙂 по проекта „Заедно“ – Празник на изкуството и спорта.

Хоровото изпълнение бе допълнено с песни на вокална група „Щурчета“ – музика Красимир Милетков, текст Ангелина Жекова.

Фолклорните изпълнения започнаха с 9. „в“ клас – „Момци от Граово“, музика Димитър Стоев, хореография Стефан Петров и „Дайчово хоро“ в изпълнение на камерния народен оркестър на училището  с диригент Константин Фиданчев.

Фолклорната плетеница продължи с „Празнични танци“ по хореография на Кирил Харалампиев и изпълнение на 11. „в“ клас с ръководители Росица Атанасова и Валентин Иванов под корепетиция на Добромир Спасов и Денис Колев.

Танцовата феерия бе продължена с чудесното изпълнение на песента „Мома Яница“ и гимназиалния училищен хор с диригент Илиян Михов.

Финалът на концерта бе представен от 10. „в“ клас с фрагмент от танца „По гроздобер“ по музика на Коста Колев и хореография на Христо Иванов с ръководители -Ирена Кременска, Валентин Иванов, под корепетиция на Иван Иванов и Добромир Спасов.

НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
Есе
Народните будители са тук – вечни и святи!
Те са във всеки книжовник, учител, творец – опора, от която имаме нужда. Това са хора, които ни напомнят кои сме и какво правим тук. Отварят очите и душите на хората около себе си. В лицето на учителите откриваме огледалото на живота. Търсим себе си във всеки един от тях. Самата дума „будители“ подсказва пробуждане и отваряне на нови врати. Будят ни да прогледнем и да видим важните неща в живота. Да намерим смисъл, за който да живеем.
Народните будители са тук – вечни и святи!
Вечно живеещи в сърцата на техните ученици. Водачи, които ни учат как да следваме, за да можем да водим. Будителите не се наричат така сами. Ние сме хората, които им го припомняме всеки ден. Благодарни за действията им се стараем да ги слушаме и следваме. Науките, на които ни учат, не са само за домашно или тест, те са за цял живот. Науките за живота са най-ценното на което те ни учат.
📷
Светци, които ни показват правилния път. Живеещи, за да предават това, което знаят. Светлината се свързва с бялото и чистото, за това нашите будители винаги са били сравнявани с най-чистите и святи същества, а именно ангели за нас и нашите същности.
Народните будители са тук – вечни и святи!
Няма да спра да го повтарям. Да си народен будител е титла и прозвище, с което всеки копнее да бъде наричан. Нашите будители са достойни да бъдат наричани така, а дори да бъдат наричани светци.
Габриела Митова
12в клас

 

Нека се свети името на народните будители! Нека да пребъдат българското слово и българският дух през вековете!

Благодарим на учителите по физическо възпитание и спорт, че поддържаха спортния дух с най-различни спортни занятия преди официално протеклото мероприятие!

Благодарим за чудесния празник на всички нашите учители и ученици!

 

 

 

Честит празник, колеги!!! Бъдете здрави и творчески вдъхновени!

 

 

Сценарий на концертната изява: Любомира Дамянова

 

Назад