Богоявление е един от най-големите християнски празници, празнуван в различни краища на Света. У нас той е по-известен като Йордановден и свързаният с него ритуал по хвърлянето и изваждането на кръст от река или водоем. Богоявление е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Исус Христос в река Йордан.

Макар през последните години масмедиите да пресъздават на Богоявление един образ на забавление и първично състезание по ваденето на кръстове от ледени води, всъщност този празник има много дълбоки корени и символика. Богоявление носи послание и напомняне за дълбоките въпроси и истини в християнството.

С Богоявление се свързва най-дълбокият писмен документ – „Откровението на Йоан“, в който се съдържат най-важните принципи и основи на автентичното християнство. Макар именно това откровение да е най-често неразбирано или тълкувано неправилно, то крие в себе си дълбоките духовни истини на Христовото учение.

12-те дни между Коледа и Богоявление се наричат още „мръсни дни” и символизират невидимата граница между старата и нова година. В това време природата и човекът се подготвят за повторно раждане, а светът – за ново сътворение. Тогава идва и новият Бог – Иисус. За това и трапезата е космическият център на къщата, особено когато обединява поколенията, може би за да им напомни, че новият Бог идва заради обединението между душите.

В исторически план се счита, че именно на този ден по време на кръщението на Исус от Йоан Кръстител слиза Божествения Дух и се въплътява в Христос.

В България Богоявление и Ивановден се наричат под общото име „Водици“, заради връзката им към водата по време на празнуването и свързаните с нея ритуали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *