В часовете по Информационни технологии с пети клас бяха разгледани тематични презентации и бяха изпълнени различни  ролеви игри.

В приложение прилагаме ход на проведения  урок:

урок по ИКТ (2)

Banner_3steps_80x200

Презентационни тематични материали:

Online_tormoz-koi_e_otsreshta-SID2015

Prezentacia_Igrai_i_uchi

internet-trafik3-short

_______2012

Parents-teachers-short

Опасностите.Практични съвети:

Интернет е социална среда. Ето защо е важно и необходимо родителите да помогнат на децата да изградят умения за общуване и боравене с огромно количество информация, ако искат те да са в безопасност. Да, но как?

1. Започнете с това да се поинтересувате какво прави детето Ви в интернет!

Как? Oтделeте време да сърфирате заедно, да изследвате нови приложения и сайтове или да играете заедно на любимите му игри. Достатъчно е дори ако Ви разказва и показва какви игри харесва и как се играят. Ако и Вие обичате да играете – прекрасно! Това е чудесен начин да разберете какво прави детето Ви в интернет, с кого и как общува там. Така и Вие ще сте по-осведомени и ще изградите по-голяма близост и доверие с детето си и във виртуалния свят.

2. Разговорите е добре да се превърнат в обичайна част от общуването с детето.

Как? Избягвайте ситуации тип „полицейски разпит“. За целта е добре въпросите да не са осъдителни, а да са добронамерени и да показват искрена заинтересованост и любознателност. Ето няколко въпроса, които биха могли да Ви бъдат от полза:

– Какви сайтове и приложения посещаваш? Разкажи ми повече за тях. (Добре е един подобен разговор да започне непринудено и естествено.)
– С какво са ти интересни тези сайтове и приложения?
– Иска ли се регистрация, за да влезеш в тях?
– Какво освен имейл е нужно, за да се регистрираш ? (Дали сайтът изисква име, адрес, телефон, други лични данни? Това е удачен момент да разкажете на детето какво са „лични данни“, кои не е добре да бъдат публикувани и кои може да споделя в интернет).
– Хайде да разгледаме заедно какви са възможностите за настройки на профила ти? А как можеш да потърсиш помощ или съвет?

3. От техническа гледна точка има няколко начина да повишите сигурността за Вашето дете:

– Инсталирайте приставката WOT (Web of Trust) към браузъра на настолния компютър или лаптоп, който използва детето ви. Тя маркира (на принципа на светофара – зелено, жълто, червено) нивото на безопасност на всеки сайт, който се появява при търсене, в социалните мрежи или при други публикации. Има и мобилен вариант, който комбинира браузър със защита.
– За мобилните устройства (смартфон и таблет) може да инсталирате Dolphin браузър, който е сигурен и добре защитен, или да изтеглите Ultimate flag като отделно приложение.
– При най-малките деца (до 9-10 години) препоръчваме използването на програми за родителски контрол, с уговорката че първо бива разговор с детето, в който да му разкажете за тях и с какво му помагат.
– Ако позлвате Windows 7,8 или 10 можете да създадете детски профил на детето си. Информацията как да направите това, както и повече информация за основните стъпки, които родителите трябва да предприемат когато пуснат детето си за пръв път в мрежата, можете да намерите в наръчника „Как да не загубим детето си във виртуалния свят“.

Ако имате допълнителни въпроси или имате нужда от съвет, може да се свържете с екипа на Консултативната линия на Центъра за безопасен интернет в работни дни между 10 и 18 часа на телефон 124 123 (еднократно заплащане от 14 или 15 стотинки без значение каква е продължителността на разговора) или чрез чат от бутона в долния десен ъгъл.

Страшните сайтове – печалба на гърба на десетки страхове:

https://www.safenet.bg/bg/risks/439-strashnite-saitove-pechalba

Българският Център за безопасен интернет действа от 2005 г. с частичната финансова подкрепа на европейските програми „Безопасен интернет“ и от 2014 г. – „По-добър интернет за децата“. Той се координира от неправителствената Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ в партньорство с Асоциация „Родители“ и рекламна агенция ДеКони. Основните дейности на Центъра включват:- обработване на сигнали за детска порнография и компютърни посегателства срещу деца и непълнолетни;

– консултиране по телефон и по онлайн канали на деца, непълнолетни, родители и учители при инциденти на деца онлайн;

– разработване и провеждане на различни обучения на деца, млади хора, родители, учители и други професионалисти;

– разработване на различни материали, целящи да повишат информираността на обществото за рисковете за деца при ползване на интернет, социални мрежи и мобилни устройства, както и начините за превенция и търсене на помощ.

Центърът е член на европейската мрежа от 30 центъра за безопасен интернет Insafe, както и на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, която обединява 42 държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *