🎓 1 май - Международен ден на труда - Uchiteli.bg

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май и е един от официалните празници в България. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

Историята
Началото на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19. век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1. май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава “всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир.” Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е “задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците.”

Предлагаме на най-малките да открият любимата си професия в приложения линк:

https://www.znam.be/professions

На Вашето внимание приложено представяме дигиталната изложба на кръжок „Аудио, фото и видео дизайн“:

Много хора в наши дни не се чувстват удовлетворени на работните си места. Основна причина за това е, че те работят работа, която просто не харесват. Други хора пък не са сигурни в каква професионална сфера да се насочат. Подобно колебание ги кара да се лутат в кариерното си развитие, скачайки от работа на работа, без ясна цел и посока. В помощ на всички, които все още не са открили своето истинско професионално призвание, е създадена т.нар. “Теория за избор на професия на Холанд”. Нека я разгледаме.

Теорията за избор на професия е дело на американския психолог и изследовател Джон Холанд (1919 – 2008). През 70-те години на XX век той предлага своя модел, с чиято помощ всеки може да направи по-аргументиран избор на професионален път на развитие.

Теорията за избор на професия е известна още като “Кодове на Холанд”, “Теория RIASEC” или “Шестоъгълен модел”.

Теорията за избор на професия на Холанд се основава на шест личностни типа, както следва: Реалистичен тип (R); Изследователски тип (I); Артистичен тип (A); Социален тип (S); Предприемачески тип (E); Конвенционален тип (C). Всеки от шестте личностни типа притежава специфични характеристики. Обикновено повечето хора не отговарят само на един-единствен тип в чист вид, като в избора си на професия или кариерен път могат да бъдат привлечени от две или дори три от шестте области.

Джон Холанд счита, че хората имат различни предпочитания да работят една или друга професия в зависимост от ориентацията си към четири възможни вида стимули на работното място: Хора; Предмети; Данни; Идеи.

Теорията за избор на професия на Холанд твърди, че хората от различните личностни типове се привличат от различни комбинации стимули на работното място . Холанд смята, че за всеки от шестте личностни типа има съответното подходящо професионално развитие, което ще носи удовлетворение на съответния човек. Например, ако един човек спада към Реалистичния тип личност, за него ще е най-подходящо да работи професия, в която има технически дейности и задачи, и ще е най-малко подходящо да работи професия, свързана със социално взаимодействие с други хора. Следващите два най-близки личностни типа са съответно съседни на Реалистичния тип и това са Конвенционалния и Изследователския тип, със съответните най-подходящи професионални области за развитие за тях. Нека разгледаме по-подробно всеки от шестте личностни типа на Холанд.

1. Реалистичен тип: Реалистичният тип личност според теорията на Холанд е присъщ за т.нар. “правещи хора”. Това са хора, които харесват добре подредените, организирани и систематични дейности и обичат да работят с предмети, инструменти и машини. Реалистичните хора: Притежават сръчност и/или атлетични способности, но не умеят да работят добре с хора; Ценят конкретни и измерими неща като пари, власт или статус; Избягват дейности, в които има социално взаимодействие с други хора; Характерни черти: практични, упорити, искрени, негъвкави, материалистични. Подходящи професии: инженери, спортни специалисти, майстори (строителство, електроника, ВиК, поправка на автомобили и др.), градинари, треньори на животни. Неподходящи професии: учители, преподаватели, лекари.

2. Изследователски тип: Изследователският тип личност според теорията на Холанд е присъщ за т.нар. “мислещи хора”. Това са хора, които харесват абстрактното мислене и са привлечени от изучаване на разнообразни аспекти или теории за природата или света. Изследователите: Виждат себе си като интелигентни, педантични, ориентирани към науката хора; Обичат да работят самостоятелно по предизвикателни цели; Избягват дейности, които им се струват търговски или предприемачески. Характерни черти: интелигентни, аналитични, прецизни, резервирани, песимистични. Подходящи професии: психолози, социолози, археолози и други научни работници. Неподходящи професии: мениджъри, продажби

3. Артистичен тип: Артистичният тип личност според теорията на Холанд е присъщ за т.нар. “творци”. Това са хора, които обичат да работят по неструктурирани и нерутинни задачи, притежават креативно мислене и способности да творят (например изкуство). Артистичните хора: Виждат себе си като талантливи творци и ценят естетиката; Притежават богато въображение и емоционална експресивност; Избягват стандартни професии и ситуации, ценят необичайното и оригиналното. Характерни черти: чувствителни, идеалисти, съзерцателни, непрактични, неконформисти. Подходящи професии: артисти, певци, музиканти, танцьори, занаятчии, писатели, журналисти, фотографи, архитекти. Неподходящи професии: счетоводители, банкови служители, военни.

4. Социален тип: Социалният тип личност според теорията на Холанд е присъщ за т.нар. “помагащи хора”. Това са хора, които обичат да обучават, развиват, лекуват и просвещават другите. Социалните хора: Възприемат себе си като хора, които помагат, разбират и са способни да учат другите; Ценят социалното взаимодействие с другите; Избягват “реалистични” дейности или ситуации. Характерни черти: емпатични, добри оратори, търпеливи, щедри, тактични. Подходящи професии: учители, преподаватали, лекари, социални работници, полицаи, терапевти. Неподходящи професии: инженери, механици, майстори.

5. Предприемачески тип: Предприемаческият тип личност според теорията на Холанд е присъщ за т.нар. “убеждаващи хора”. Това са хора, които обичат да постигат организационни цели, в т.ч. икономически и търговски печалби. Предприемачите: Виждат себе си като популярни личности, оратори и лидери; Ценят икономическите или политически постижения; Избягват научни, теоретични или абстрактни дейности. Характерни черти: екстраверти, оптимисти, амбициозни, социални, склонни към риск. Подходящи професии: предприемачество и бизнес, мениджмънт, политика, търговия, маркетинг. Неподходящи професии: психология, научни и изследователски дейности.

6. Конвенционален тип: Конвенционалният тип личност според теорията на Холанд е присъщ за т.нар. “организатори”. Това са хора, които обичат да работят с данни, поддържат архиви и организират информация в подходящ вид. Конвенционалните хора: Възприемат себе си като организирани и методични хора, които умеят да боравят добре с цифрите; Ценят икономическите или бизнес постижения; Избягват работа в нестандартна обстановка или артистични дейности. Характерни черти: ефикасни, практични, добвосъвестни, методични, негъвкави. Подходящи професии: счетоводители, банкови служители, данъчни специалисти, военни. Неподходящи професии: творчески професии. Приложение на теорията на Холанд Ето как може да се приложи теорията за избор на професия на Холанд.

Най-напред, определи твоя личностен тип. Прочети описанията на шестте личностни типа и техните характерни черти. Избери онзи от тях, който най-силно се доближава до твоето усещане за теб.

Също така, разговаряй с членове на семейството, приятели и разбери тяхното мнение за теб според класификацията на Холанд. Направи сравнение между начина, по който се възприемаш ти и как те възприемат другите. Къде мненията са сходни и къде се различават. Защо?

Ако си в процес на избор на професия, насочи се към професии, които ти подхождат повече с оглед на най-изявения личностен тип. Разбира се, теорията за избор на професия на Холанд е само модел – полезен начин да обмислиш дали една или друга професионална сфера на развитие би била уместна за теб. Но този модел, подобно на много други, трудно може да обхване всички нюанси и житейски ситуации, затова го използвай с нужната доза критическо мислене и здрав разум.

В резюме Теорията за избор на професия на Холанд твърди, че хората могат да бъдат класифицирани в общо шест личностни типа: Реалистичен тип; Изследователски тип; Артистичен тип; Социален тип; Предприемачески тип; Конвенционален тип. Един човек може да се доближава до повече от един личностен тип, например два или три. А на всеки личностен тип съответстват група от подходящи професии, респективно и неподходящи професии.

Прочети повече: Теория за кариерата на Сюпър. ❤

Информационен източник: https://www.novavizia.com/teoriya-za-izbor-na-profesiya-na-holand/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *